Днес, навръх Цветница, плувецът Цанко Цанков победи 167 състезатели

...
   Днес, навръх Цветница, плувецът Цанко Цанков победи 167 състезатели
Коментари Харесай

Голям успех за България! Невероятен Цанко Цанков победи всички плувци в Барселона и се класира за маратона на Гибралтар

   Днес, точно на Цветница, плувецът Цанко Цанков победи 167 състезатели от целия свят и се класира за историческия маратон в протока Гибралтар.

Световният ни рекордьор разруши конкуренцията на 5000 метра покрай Барселона и ще бъде единственият българин, който ще плува през септември от Европа до Африка. Досега в 127 годишната история на преплувания сред двата континента няма записано българско присъединяване.

Въпреки студената вода в Средиземно море (13 градуса) Цанков победи в Каталуния и не даде шансове на останалите състезатели завършвайки дистанцията в открити води за под един час! 56 минути и 28 секунди. Уникално достижение, с което си завоюва правото да плува на Гибралталския пролив и да бъде един от 24-те финалисти от целия свят!

„ Много съм благополучен от триумфа и класирането за Гибралтар. Бях добре квалифициран и нямах терзания по отношение на физическата си форма и устойчивост. Всъщност, ден преди плуването в открити води край Барселона уредниците взеха решение,че би трябвало да създадем надзорен тест в басейн и да оформим квалификационните серии по времена. 16 дължини по 100 метра, като още веднъж дадох най-хубаво време и поддържах приблизително движение от 1.05 минути на една дължина. В морето през днешния ден водата беше доста студена и трябваше да бъда съсредоточен през цялата отдалеченост от 5000 метра. Не ми се наложи да върша мощен заключителен спринт както чаках, тъй като имах преднина и виждах, че съм първи с задоволителен задатък от останалите. Въпреки това беше тежко, само че в маратонското плуване елементарно няма. Продължавам подготовката си интензивно и няма да спирам ежедневните си тренировки до заминаването за Гибралталския пролив. Разстоянието там ще бъде към 18 километра, само че с големи течения и талази. Може би във връзка със сигурността, хората, които провеждат маратона дефинираха квоти единствено за 24 състезатели от целия свят, които да получат право да плуват от Европа до Африка. Между 1 и 10 септември ще бъде самия маратон сред двата континента. Естествено, че упоритостта ми е освен да съм първия българин в историята на преплуването на протока, само че и да го печеля. Това ще бъде голяма чест и достижение, както за мен, по този начин и за България “, показа минути след триумфа си в Барселона Цанко Цанков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР